Tutkiva kolme-oo verkossa
sunnuntaina, toukokuuta 21, 2006
  Tutkien verkko-opiskelun maailmaan
KyEtä-projekti on etä- ja verkko-opetuksen vakiinnuttamishanke Etelä-Kymenlaaksossa. KyEtä-projektin innovaatioryhmä on toukokuun aikana laittanut liikkeelle verkko-opiskelua tutkivan kurssin, johon osallistuu sekä opiskelijoita että opettajia. Kurssille haetaan myös kummeja (tämän blogin kautta voi myös ilmoittautua kummiksi kommentoimalla esimerkiksi tätä viestiä).

Ajatus verkko-opiskelun tutkivasta kehittämisestä syntyi Kotkan aikuislukion opettajien keskusteluissa. Koettiin lukion etäopetusmenetelmien junnaavan paikoillaan. Oltiin epätietoisia siitä, mikä opiskelijoitten näkökulmasta olisi toimivaa, motivoivaa ja laadukasta.

Etsittiin kumppanuuskouluja. Haminan lukio otti haasteen vastaan. Haussa on vielä toinen kumppanuuskoulu. Tutkimusmatka toteutetaan kolmen etäkurssin avulla: 1. Pedagoginen kurssi, jossa opiskelijat yhdessä opettajien kanssa suunnittelevat kaksi verkkokurssia (opiskelijat saavat myös teoreettista koulutusta pedagogiseen ajatteluun ks. ops yllä); 2. Mediapsykologian verkkokurssi ja 3. Ruotsin kirjoittamiskurssi.

Tästä blogista kasvaa vähitellen yksi osa pedagogisen kurssin aineistoa. Luen kesän aikana kirjoja ja artikkeleita, joista voisi ammentaa pedagisen kurssin teoreettiseen osaan. Tärkeinä lähteinä ovat mm. kasvatustieteellisten tiedekuntien ja opettajankoulutuksen pääsykoekirjat, mutta lukemistoon kuuluu myös muuta verkkopedagogiikkaa, tutkivaa oppimista ja opettajuutta, dialogipedagogiikkaa ja kriittistä pedagogiikkaa käsittelevää kirjallisuutta sekä artikkeleita. Pyrin selostamaan lukemisen herättämiä ajatuksiani niin, että lukiolainen pystyy saamaan niistä selvää.

Pedagoginen kurssi pyrkii avaamaan pedagogisen ajattelun lisäksi opetus- ja kasvatusalaa ammattina, loiventamaan kynnystä lukion ja korkea-asteen välillä (opinto-ohjaukselliset tavoitteet) sekä luomaan aitoa vuorovaikutusta opettajien ja opiskelijoitten välillä (dialogipedagoginen tavoite).
 
Comments: Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki<< Home
Tutkimme opettamista, ohjaamista ja opiskelua verkossa. KyEtä-projektin innovaatioryhmän sukellus Eduwebiin.

Oma valokuva
Nimi: Anne Rongas

Nykyisin nettiverkostojen ja oppimisen kanssa (netti)töissä, sometutkailija, 9 vuotta ope/opo, lähes 20 vuotta maanviljelijä, maalaiskansalaisaktivisti Miehikkälä.

Perinteisten harrastusten ystävä (käsillä, luonnossa, ajatuksissa, mielikuvituksella).

CV:n tapainen.